3/28/2006

UIT DE OUDE DOOS:

Behoort illegaal downloaden binnenkort tot het verleden?

De muziekindustrie heeft een nieuwe strategie gevonden te hebben om het illegaal downloaden tegen te gaan. In plaats de pijlen te richten op de services als KaZaa en Morpheus gaat men individuele gebruikers aanklagen. En de resultaten lijken goed te zijn. Behoort het downloaden van muziek en films straks al weer tot het verleden?

Het begon met de rechtzaak die de RIAA, de Amerikaanse belangenorganisatie van de platenindustrie aanspande tegen Verizon Communications, een internetprovider. Die werd gewonnen en hierdoor moest Verizon de naam en adresgegevens van een verdachte KaZaa gebruiker vrijgeven. Door dit precedent wordt het mogelijk voor platenmaatschappijen om individuele gebruikers van services als KaZaA, Morpheus of Grokster aan te klagen. Dit is inmiddels al een aantal keren gebeurd in de Verenigde Staten. Een aantal studenten werd aangeklaagd en sommige betaalden al boetes van enkele duizenden dollars. De RIAA heeft ook al voor zo’n duizend gebruikers een dwangebevel klaarliggen waardoor hun identiteit achterhaald kan worden. De RIAA hoopt met deze heksenjacht mensen bang te maken en vooral bewust te laten worden dat men niet zomaar ongestraft muziek kan downloaden. Heeft het RIAA hier een belangrijk nieuw wapen gevonden in de strijd tegen het illegaal downloaden van muziek?

De acties van de RIAA markeren een nieuw tijdperk in de strijd tussen de platenmaatschappijen en de download services. In het verleden werd Napster al succesvol op de knieën gedwongen. Hierna verschenen er weer nieuwe programma’s zoals KaZaA en Morpheus. Het speciale van KaZaA is dat dit een programma is waarin gebruikers hun files kunnen uitwisselen. KaZaA biedt zelf geen files aan en is dan ook niet verantwoordelijk voor hetgeen er uitgewisseld wordt. Hierdoor hebben rechtzaken tegen KaZaA geen zin, in tegenstelling tot Napster. Ter vergelijking, je kunt het postbedrijf ook niet aanklagen als iemand illegale goederen per post verzend. Het aanklagen van individuele gebruikers is de nieuwste stap in de strijd tegen het illegale downloaden van content. In meerdere landen worden al voorbereidingen getroffen om individuele gebruikers aan te klagen. Het gaat dan vooral om groot verbruikers. Ook Brein, de Nederlandse variant van de RIAA heeft aangekondigd acties te zullen beginnen tegen aanbieders van illegale muziek. Hier gaat het vooral om mensen die muziek aanbieden op eigen sites. Er zal eerst met waarschuwingen gewerkt gaan worden. Als Nederlandse KaZaA gebruiker hoeven we voorlopig niet te vrezen. In Nederland is de privacy regeling stukken beter geregeld dan in de VS. Alleen door middel van een dwangbevel van het Openbaar Ministerie zouden providers gedwongen kunnen worden de identiteit van gebruikers vrij te geven, maar dit heeft op dit moment nog geen prioriteit voor het OM.

Maar hoeveel effect hebben deze acties nou eigenlijk? Zal dit er echt voor zorgen dat er minder illegaal gedownload wordt? RIAA klaagde nog slechts enkele internetgebruikers aan. En KaZaA alleen al heeft zo’n 240 miljoen gebruikers. Zo lijkt de kans dat je daadwerkelijk gepakt wordt verwaarloosbaar klein. Nielsen Netratings denkt echter dat de acties wel degelijk zin hebben. Dit bedrijf onderzocht het gebruik van services Morpheus en KaZaA. Sinds het einde van Juni, toen de plannen van de RIAA bekend gemaakt werden, is het gebruik ervan met 15% gedaald. Dit zou duiden op een eerste groot succes voor de RIAA. Toch zetten veel critici vraagtekens bij de cijfers. Zo vraagt men zich af of de daling niet gewoon met de vakantie te maken heeft. De directeur van Streamcast Networks, het bedrijf achter Morpheus, zegt de afgelopen maanden helemaal geen daling in het gebruik gesignaleerd te hebben. Over het werkelijke effect van de acties is dus eigenlijk nog weinig duidelijk. Wel is er al weer een reactie gekomen van de “hackers.� Services als eDonkey en Earth Station 5 hakken de liedjes in stukjes, in tegenstelling tot KaZaA, dat gehele bestanden verstuurd. Na het downloaden wordt het op de harde schijf weer tot één geheel gemaakt. Hierdoor zijn gebruikers moeilijker op te sporen. Ook bezinnen de verschillende services zich op mogelijkheden om de privacy van de gebruikers beter te kunnen beschermen.

De acties van RIAA en andere belangenorganisaties zijn gestoeld op het geloof dat de dalende CD verkopen worden veroorzaakt door het illegaal downloaden en het branden van CD’s. Ook in Nederland is de CD verkoop weer gedaald, zo werd deze week bekend. Toch gaan er ook hele andere stemmen op. Forrester Research voerde een onderzoek uit in de VS waaruit bleek dat de daling van de CD verkoop niet te wijten is aan het illegaal downloaden van muziek. Een groot deel van de downloaders is bereid om offline cd’s te kopen. Maar wat zijn de oorzaken dan wel. Volgens het onderzoek de kwakkelende economie en concurrentie van andere vormen van entertainment, zoals de DVD en videogames. Ook in de recessie van de jaren ’90 was er een daling te zien in de verkoopcijfers. Opvallend is wel de onwil in de platenwereld om goede betaalde download sites op te zetten. Volgens het onderzoek ligt hierin de oplossing voor de platenmaatschappijen en niet in het aanklagen van individuele gebruikers. Zouden de sites goed opgezet worden, dan kan er in 2007 al een omzet van miljarden dollars behaald worden door middel van downloads.

Hoewel dit allemaal wel erg rooskleurig klinkt geeft het onderzoek wel degelijk iets belangrijks aan. De platenwereld voert een verbeten strijd, die het naar alle waarschijnlijkheid niet zal gaan winnen. Mochten de aanklachten tegen individuele gebruikers echt opgevoerd gaan worden in aantal, dan zullen services als eDonkey als paddestoelen uit de grond springen. Toen de platenmaatschappijen Napster dwongen te stoppen met haar activiteiten kwam er KaZaA, waar niets tegen begonnen kon worden. En ook nu ben ik van mening dat er altijd weer oplossingen uit de creatieve breinen van internet-gebruikers zullen ontstaan waardoor illegaal downloaden van content mogelijk blijft. In plaats van het voeren van een heksenjacht moet de conservatie platenwereld een stuk flexibeler worden en proberen meer te halen uit het downloaden van muziek. In plaats van deze wereld te bevechten, zou men hem moeten proberen deel te laten uitmaken van de eigen activiteiten op verkoopgebied. Duidelijk is dat hele landschap van de muziekindustrie nog steeds in een heel hoog tempo aan het veranderen is. En ondanks de strijd van RIAA en anderen zal het illegaal downloaden van muziek nog lang niet tot het verleden behoren.

No comments: