1/21/2007

Internetjournalistiek

Wat is internetjournalistiek? Daar draait de lezing donderdag onder andere om. Sietske van Weerden, adjunct-hoofdredacteur maakt er een interessante opmerking over. Internet is volgens haar alleen een technologie. Volgens haar bestaat er niet zoiets als internetjournalistiek.

Internetjournalistiek. Het is een term die steeds vaker te horen is. Een misschien wel gehypte term. Want wat is dit dan precies? Sietske haalt definities aan die Wikipedia weergeeft:

Journalistiek die het internet, of typische internet-verschijnselen, als onderwerp heeft.
Journalistiek die via internet wordt bedreven (gepubliceerd).
Journalistiek die internet als bron gebruikt.
Journalistiek die uitsluitend bestaat op het internet (een omschrijving van internetjournalist en mediafilosoof Mark Deuze)

Vooral journalistiek die via internet wordt bedreven wordt vaak omschreven met de term internetjournalistiek, als het gaat om sites als nu.nl, maar ook in de discussies rond weblogs. In dit geval is het dus het medium dat bepaalt over wat voor soort journalistiek we het hebben. En alhoewel we inderdaad ook de term televisiejournalistiek kennen, is het maar de vraag of dit wel de juist manier is om een gebied te definiƫren.

Zo zijn er journalisten die in kranten schrijven en in tijdschriften. Ook hier wordt geen onderscheid gemaakt. En wat te doen met de artikelen van de Volkskrant die ook op de websites verschijnen? Het is moeilijk om hiertussen verschillen te maken. Anders is het bij een site als Indymedia.nl, die het internet gebruikt om lezers zelf materiaal aan te laten bieden. De discussie of dit nu wel of geen journalistiek buiten beschouwing gelaten, gaat het hier inderdaad om ‘journalistiek’ die volledig gebruikt maakt van de mogelijkheden die het internet biedt. Een dergelijk systeem zou op papier veel moeilijker kunnen functioneren. Maar of dit dan ‘internetjournalistiek’ is, blijft onduidelijk.

Bovendien wordt het steeds problematischer om internet te zien als een medium. Het biedt immers beeld, tekst en audio. Verder zijn er directe communicatiemogelijkheden zoals mail of chat en worden steeds meer interactieve applicaties gecreƫerd. Het wordt dan ook steeds moeilijker te bepalen wat internet dan is. Zijn de afleveringen die teruggekeken kunnen worden op Uitzendinggemist nu televisie of internet-televisie?

Internet zie ik daarom liever als de achterliggende technologie die bovenstaande voorbeelden mogelijk maakt. Internet is een nieuwe manier om journalistieke producten te distribueren.
Dit kan gelden voor beeld, tekst en audio. Hierdoor ontstaan wel kleine verschillen. Zo wordt voor filmpjes op het internet het advies gegeven dat ze kort moeten zijn, evenals teksten, die ook een iets andere opbouw hebben. Maar verder is er niet heel veel nieuws onder zon, of het moeten de mogelijkheden zijn om te reageren. Gebruikers krijgen meer invloed, hebben mogelijkheden om reacties te plaatsen op sites of kunnen zelf weblogs bijhouden. Maar vooralsnog is journalistiek via internet nog niet per ce internjournalistiek. Omdat grote verschillen ontbreken, lijkt het er eerder op dat internetjournalistiek als terrein nog in ontwikkeling is.

No comments: