6/07/2008

Trots op Nederland

De tweede ‘partij’ van Nederland. Tenminste, dat zeggen de peilingen. Veelvuldig is Rita Verdonk in het nieuws. Iedere keer als ze weer meer zetels lijkt te hebben. En woensdag nog, toen ze bij Knevel en Van den Brink vertelde dat haar beveiliging wordt teruggeschroefd. Dat Rita groot ging worden toen ze de VVD verliet en een eigen beweging startte, viel te verwachten. Maar nu is Verdonk in de polls groter dan de VVD, laat ze de PvdA zelfs achter zich.

Trots op Nederland. Het blijft raar dat Rita al trots op Nederland is voor het EK goed en wel begonnen is. We hebben enkel oefenwedstrijden tegen Denemarken en Wales achter de rug. Maar dan nog. Trots op Nederland. Zou ons land er echt iets aan hebben als we onszelf op de borst kunnen slaan, tevreden zijn? Rita lijkt in ieder geval erg trots, staand aan het roer, de nationale driekleur op de achtergrond.

Ben ik zelf eigenlijk trots op Nederland? Misschien. Ik vind dat we het hier goed voor elkaar hebben, het is een mooi land om in te wonen. Ik houd niet zo van mensen die veel te zeuren hebben over Nederland, dat het hier allemaal zo’n puinhoop is. Waar ze dan liever zouden willen wonen? Nou, Spanje bijvoorbeeld. Benidorm, daar zijn ze ‘verleden jaar’ op vakantie geweest en daar was alles toch echt veel beter.

Het EK-journaal laat donderdag zien dat Wesley Sneijder geblesseerd raakt tijdens de training. Of eigenlijk is het niet te zien, want de training is besloten. Dat is het moment dat de NOS-verslaggevers in hoge bomen rond het stadion klimmen en zo het gebeuren toch vastleggen. Sneijder zit achter een boom. Ineens is hij verdwenen van de training. Wat betekent dit voor de kansen van het Nederlands elftal?

En terwijl Trots op Nederland in de peilingen stijgt, word ik steeds iets minder trots op Nederland. Maar ook dat verandert. De blessure van Sneijder blijkt mee te vallen. De eerste wedstrijd op het EK tegen de Italianen wordt winnend afgesloten. Frankrijk moet er ook aan geloven. Op zondag 29 juni wordt Nederland Europees kampioen, twintig jaar na dat andere grote voetbalsucces in onze historie. Trots loop ik over straat, een oranje sjaal om mijn nek geknoopt. Nog niet op de hoogte van de politieke barometer van week 27. TON stijgt weer: dertig zetels.

No comments: