4/11/2006

UIT DE OUDE DOOS:

PSV-De ego’s voorbij
Vorig seizoen was een zeldzaam topseizoen voor PSV. Coach Guus Hiddink leidde zijn ploeg naar het kampioenschap van Nederland, de overwinning in de beker en de halve finale in de Champions League. Een opvallende prestatie, aangezien het jaren geleden was dat een Nederlands team zo ver kwam op dit kampioenenbal. Waarom is PSV onder Hiddink zo succesvol?

Dit seizoen is hij alweer vier seizoenen in dienst van PSV, toptrainer Hiddink, die terugkeerde naar Nederland na een succesvol verlopen Wereldkampioenschap met Zuid-Korea. De eerste twee seizoenen kende hij vooral op nationaal niveau succes, vorig jaar wist de ploeg uit Eindhoven eindelijk de tweede ronde van de Champions League te bereiken. De zegereeks ging verder, uiteindelijk strandde PSV op dramatische wijze in de halve finale tegen AC Milan.

Het is een zeer opvallende prestatie, omdat PSV door het vertoonde spel liet zien dat ook het winnen van de Champions League tot de mogelijkheden had behoord. De Einhovenaren speelden bijzonder sterk en AC Milan werd bijna weggespeeld. Het succes is vooral toe te schrijven aan Guus Hiddink. Eerder in zijn carrière liet hij al zien een absolute toptrainer te zijn, een motivator die het in zich heeft spelers beter te maken. Bij PSV deed hij een aantal zeer goede aankopen, die de ploeg op verschillende manieren versterkten.

Na het vertrek van Kezman, Robben en Rommedahl was de vrees dat het verlies van de gehele voorhoede zou leiden tot een aanzienlijke daling van de kwaliteit van het elftal. Het zou immers niet mogelijk zijn om deze drie toppers te vervangen. De onbekende aankopen Jefferson Farfan en Damarcus Beasley en de Zuid-Koreaan Park deden hun voorgangers echter in de vergetelheid raken. Toppers als Robben en Kezman hebben jarenlang geweldige dingen laten zien in het Philips Stadion, maar successen zoals in vorig seizoen waren altijd uitgebleven. Het team vorig seizoen bestond verder uit spelers als Lee, de teruggekeerde en sterk spelende Philip Cocu, de altijd hard zwoegende Vennegoor of Hesselink en het Braziliaanse duo Alex en Gomes. Wat maakte dat het PSV met dit rijtje namen juist wel zoveel succes kende en tot ver in Europa kwam?

De Zuid-Koreanen Lee en Park zijn eigenlijk het beste voorbeeld van wat PSV in dat seizoen was en eigenlijk nog steeds is. Beide Aziaten stellen zich altijd zeer bescheiden op en hadden aanvankelijk moeite zich aan het Nederlandse niveau aan te passen. Dit werd echter vooral veroorzaakt door een onderschatting van eigen kunnen. Toen het werkelijke potentieel er uitkwam, bleken beide Koreanen keihard te kunnen werken en zich vol overgave voor het team te kunnen opofferen. Het was een gevoel dat in de gehele selectie van PSV teruggezien kon worden. Kezman liet zich ooit na een Europese uitschakeling ontvallen dat het niveau van zijn teamgenoten toch iets te laag geweest was. Zoiets zou in het huidige PSV niet meer goed passen. Park of Farfan zou zo’n uitspraak nooit gedaan hebben. In het veld stonden elf mannen die bereid waren zich voor elkaar op te offeren. De grote ego’s of persoonlijkheden waren verdwenen. Het succes van PSV was niet op één naam toe te spitsen, maar op het gehele team, op de elf gelijken.

Inmiddels zijn opnieuw een aantal PSV-ers vertrokken. Park en Lee spelen in Engeland, Bouma ging hen achterna, Van Bommel heeft eindelijk zijn transfer verdient en speelt in Spanje, terwijl zijn maatje op het middenveld Johann Vogel naar Milan vertrok.. PSV is er in kwaliteit op achteruit gegaan, al staat de ploeg opnieuw bovenaan in de competitie en werd mede door een overwinning op AC Milan de tweede ronde van de Champions League bereikt. Maar nog steeds ontbreken de echte vedetten in het team van Hiddink en functioneert PSV optimaal als een team. Of de Eindhovenaren weer zover zullen reiken als vorig jaar is nog maar de vraag. Feit is wel dat het beleid van Hiddink z’n vruchten afwerpt. Keer op keer weet hij de mensen weet te halen die zich vol overgave voor het team willen geven, wat ook al het succes van Zuid-Korea was. Hierdoor valt voor PSV zolang ze met Hiddink als trainer spelen nog veel meer succes te verwachten. Onder hem zegeviert PSV met krachtig en bij vlagen prachtig voetbal, dat voortkomt uit de kracht van het door hem geschapen collectief.

No comments: